ՈՒՇԱԴՐՈՒԹՅՈՒՆ!!!

Հարգելի այցելուներ, հայցում ենք Ձեր ներողամտությունը, թիմի գործունեության ժամանակավոր դադարեցման համար, քանզի կայքում տեղի են ունենում շատ կարևոր փոփոխություններ` կապված նոր տեխնոլոգիաների և ֆունկցիաների ներմուծման հետ: Սպասեք հաճելի փոփոխությունների շատ մոտ ապագայում:

8 дек. 2012 г.


        Ի՞նչ է աշխարհագրական լեզուն




Բազմաթիվ գործոններ կարող են բերանի խոռոչում վարակիչ հիվանդությունների պատճառ դառնալ,սակայն բերանի խոռոչի ամենատարօրինակ վիճակներից մեկը` աշխարհագրական լեզուն, ո՛չ կապված է վարակի առկայության հետ, ո՛չ էլ բերանի խոռոչի քաղցկեղի նշան է:  Իրականում աշխարհագրական լեզվով մարդկանց մեծամասնությունը առողջ մարդիկ են:

     Աշխարհագրական լեզուն առաջանում է, երբ 
լեզվի պտկիկները (փոքրիկ գոյացություններ,
 որոնք ծածկում են լեզվի մակերեսը) անհետանում
 են լեզվի որոշակի հատվածներից` իրենց տեղում թողնելով տարբեր չափերի, հարթ և կարմիր բծեր, որոնք ստեղծում են քարտեզի պատկեր: Այս բծերը օրեցօր կարող են փոխել իրենց ձևը, չափը և տեղակայումը: Այս վիճակը հիմնականում ցավոտ
 չէ, սակայն որոշ մարդիկ նշում են անհանգստություն և այրոցի զգացում լեզվի շրջանում, որը կարող է
սաստկանալ կծու կամ տաք սնունդ օգտագործելիս:
     


Պտկիկների անհետացման պատճառը մնում է անհայտ, սակայն ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ այն ժառանգաբար փոխանցվում է ընտանիքներում և հաճախ կապված է լինում մի շարք ժառանգական հիվանդությունների հետ: Այլ հավանական պատճառներ են համարվում սթրեսը, ալերգիաները և հորմոնալ փոփոխությունները: Ծխելը և ալկոհոլի օգտագործումը կարող են վատացնել արդեն իսկ գրգռված վիճակը:                                                                                                          


     
     Եթե նախանշանները շարունակվում են տասը օրից ավել, անպայման պետք է դիմել ստոմատոլոգի, որպեսզի հերքվի հավանական վտանգավոր հիվանդությունների առկայությունը: Հաճախ այս վիճակը մի քանի ամսից առանց որևէ միջամտության անցնում է և լեզուն ընդունում է նորմալ տեսք:
     Աշխարհագրական լեզվի առկայության դեպքում 
այրոցի և անհանգստության զգացումից ձերբազատվելու համար անհրաժեշտ է խուսափել կծու համեմունքների, ծխախոտի և ալկոհոլի օգտագործու:


Նյութը պատրաստեց Նարե Բաղումյանը:


                                                                                                          




2 комментария: